Söta mousserande viner
Moscato d´Asti DOCG, Brachetto di Acqui Terme DOCG
Moscato d’Asti DOCG
I nordvästra Piemonte ligger appellationen Moscato d’Asti. Här tillverkas lätt mousserande eller pärlande viner av druvan Moscato Bianco. Den här gröna druvan tillhör Muskat, som är en hel stor familj av druvor med många varierande namn: Muscat Blanc, Moscatel och Moskately för att nämna några. Druvor ur familjen Muskat odlas i hela världen, och ger både torra vita viner och söta vita viner. I Piemonte gör man söta lättmousserande dessertviner och mousserande viner av moscato-druvan. Dessertviner kallas oftast Moscato d’Asti. De blir ordentligt fruktiga och blommiga med smak av fläder, päron, citrus och honung. Söthalten här är hög, men alkoholhalten är låg (oftast mellan 4 och 5 procent).
Vinets söta karaktär och låga alkoholhalt är idealisk tillsammans med fruktbaserade desserter, gärna med mandel, men passar också bra till asiatiska anrättningar.
Centrum för vinet är Asti, Alba eller Canelli, där man hittar flera stora producenter.
Brachetto d´Acqui DOCG
För den som vill dricka goda dessertviner från Piemonte finns också anledning att upptäcka brachetto-druvan. Druvan gör röda viner; den mest kända är Brachetto d’Aqui. Det här en sällsynt druva som fortfarande (nästan) bara går att hitta i Piemonte.
Brachetto d’Acqui är ett lättdrucket dessertvin, mousserande och med smak av jordgubb, hallon och körsbär.
På bröllop i den här trakten serveras nästan alltid Brachetto d´Acqui tillsammans med jordgubbar, tårta eller kakorna Amaretti (mandel/mandola eller hasselnöt/nocciola).
Spumante eller Prosecco?
Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av italienskt mousserande vin. ”Spumante” betyder just ”mousserande” på italienska och dessa viner tillverkas på olika druvor, i olika områden och med olika metoder (allt från kolsyrat eller traditionellt som Champagne).
Prosecco är däremot en ursprungsbeteckning av mousserande vin från norra Italien.