För matälskare!

Det piemontesiska köket skiljer sig stort från övriga Italien. Man har väsentligt mycket mindre tomatbaserade rätter, mindre olivolja i matlagningen, inte så mycket charkuterier och inte heller mycket skaldjur vilket ju faller sig naturligt då Piemonte inte har någon kuststräcka. Närproducerat kött, grönsaker, ostar, pasta, tryffel och hasselnötter finns det gott om i regionen – och sedan har vi naturligtvis också Piemontes fantastiska viner, där Barolo- och Barbarescovinerna är framförallt framträdande. Piemonte var en gång var en del av kungariket Savojen och hovet drog till sig de bästa kockarna och vinleverantörerna. En i övrigt fattig region var också uppfinningsrik på att ta vara på det naturen kunde erbjuda. Härifrån har rätter som risotto, vitello tonnato, grissini sitt ursprung och råvaror som svamp, tryffel, hasselnötter, ris, vindruvor m.m. finns i överföd. Kuriosa: Nutella och Rocher Ferrero har sina rötter i Piemonte.