Langhe: UNESCO-området som producerar Barolo och Barbaresco
Vinerna Barolo och Barbaresco kommer från Langhe som ligger söder om Torino, ett område som påverkas både av alpväder och av Medelhavets fuktigare klimat och värme. Att dimma heter ”nebbia” på italienska säger kanske en del om området – och särskilt på hösten.
Druvan som till 100% skapar dessa två juveler heter Nebbiolo och är en erkänt svårodlad druva som kräver sin speciella kalkhaltiga växtplats och omvårdnad. Nebbiolo är tanninernas druva. Vinerna är karakteristiskt ljusa i färgen och blir gärna strama, syrliga, fruktiga och mycket, mycket sträva. Man kan kanske kalla Barolo för ”storebrorsan” då den är den mest tanninrika av de två. Den kräver alltså mer lagring innan den buteljeras. Barolo måste lagras 3 år och i 5 år för att få kallas ”Riserva”. En Barbaresco kräver 2 års lagring och 4 år för att kallas ”Riserva”. Området införlivades i mitten av 1600-talet i furstehuset Savojens rike. Förr i tiden brukade det sägas att Barolo var kungarnas vin och Barbaresco drottningarnas. Barolo hamnar ofta i meningar som uttrycker kraft, muskulösa, fyllighet och struktur medan Barbaresco hamna i ordalag om elegans, känslighet och vibrant.
Området drabbades hårt av Phylloxera och det producerades nästan inget vin alls under perioden mellan de två världskrigen.
Man skiljer på två huvudtyper:
Traditionella och moderna. Traditionell Barolo är mycket sträv och kräver åtskilliga års lagring på flaska för att mjukna.
I viner av den modernare stilen skördas druvorna senare (när tanninerna mognat). Dessutom används mer fatlagring och högre andel ny ek. Detta gör att vinerna går att dricka unga, men vinner även de på att lagras.
Årgångar (enligt någon tyckare)
2020: Bra årgång
2019: Bra årgång, litet uttag pga hagel
2018: Bra årgång
2017: Medelmåttigt år
2016: Kanonårgång, köp och lagra!
2015: Riktigt bra, spara fem-sex år
2014: Medelmåttigt år, konsumera inom några år
2013: Kanonårgång, spara upp till tio år
2012: Riktigt bra årgång
2011: Bra årgång
2010: Kanonårgång
Extrem högsäsong: Maj, Juni, Augusti, December
Högsäsong: Juli, September, Oktober, November
Lågsäsong: Januari till April
Barolo
Byn Barolo är namne till vinet Barolo, men området omfattar även byar som La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d´Alba och Monforte d´Alba men ytterligare sex mindre byar ingår också i Barolo.
Vinet Barolo skapades i mitten av 1800-talet av Marquis Falletti. Eller rättare sagt hans änka Guilia som köpte hela egendomen av familjen Falletti och bjöd in en fransk oenolog Louis Oudart att tillämpa franska metoder på vinerna. Vinet blev så populärt att Guilia (på kungligt påbud) sände 325 tunnor till Kung Carlo Alberto av Savojen – en tunna för varje dag under ett år. Ett samarbete mellan Oudart och greve Camillo Benso di Cavour skapade snart därefter den moderna stilen av det torra, stadiga vinet Barolo. Resten är historia…
Varje år, andra helgen i september anordnas an Barolofestival i byn Barolo. Då provsmakas den senaste släppta årgången och de flesta vinmakare håller öppet hus.
Barbaresco
I området Barbaresco produceras vinet Barbaresco på druvan Nebbiolo. Området som består av fem kommuner påminner om en halvmåne med de mindre byarna Neive och Treiso på var sida om staden Barbaresco. Vinet Barbaresco hamnade på vinkartan 1894 (ca 50 år efter Barolo) då kooperativet Cantine Sociali di Barbaresco 1894 skapades för att säkerställa att vinodlarna fick skäligt betalt för sina viner. Phylloxera och två världskrig ledde till att nästan inget vin producerades mellan de två världskrigen. Vinet fick ett uppsving i kvalitet från 50-talet i och med att familjen GAJA började producera kvalitetsviner, men även genom vinkollektivet Produttori del Barbaresco.
Produktionen av Barbaresco DOCG är ungefär en tredjedel så stort som hos grannen Barolo, som även har en större andel producenter. Men även historiskt skiljer de sig åt. I kontrast till Barolos mer aristokratiska ursprung, där adelsfamiljer har spelat en viktig del i marknadsföringen av vinet sedan 1800-talet, har Barbarescos identitet vuxit mer underifrån genom grundandet av kooperativet Cantine Sociali di Barbaresco 1894, ett arv som förvaltas idag av kooperativet Prudottori del Barbaresco från 1958.
Besök gärna Enoteca di Barbaresco, inhyst i ett f.d. kapell i byn Barbaresco.