Här kommer jag skriva om vin
Vin, vin – överallt vin!
Strevi ligger i vinområdet Monferrato DOC, Brachetto d´Acqui DOCG och Asti DOCG.
Om man inte är van vid italienska viner kan det vara förbryllande med de olika beteckningarna och de regler som gäller vid vinframställning.
DOC/DOCG: Denominazione di Origine Controllata/Garantita. Italienska kvalitetsbeteckningar som kontrollerar att vinet i olika geografiska områden produceras enligt gällande regler. Exempel på DOC-regler gäller vilken druvsort som vinet får innehålla, vilken färg, hur det tillverkas och vilken alkoholhalt vinet får ha. DOCG har ännu strängare regler och innefattar en teknisk analys av vinerna. Både DOC och DOCG-benämningen är alltså en garanti för att vinerna görs enligt ett visst koncept.
Piemonte (med områdena Roero och Langhe i fokus):
- Roero Rosso DOCG: minst 95% Nebbiolo från vingårdar inom det relativt stora området Roero (inklusive ytterligare ca 20 mindre kommuner). Vinet ska lagras 20 månader, varav 6 månader på ekfat.
- Nebbiolo d’Alba DOC: 100% Nebbiolo från både Langhe och en del av Roero. I huvudsak kring Alba med omnejd, mestadels norr om Tanarofloden i Roeros kommuner som t.ex. Canale, Corneliano, Vezza. Även Barolo och Barbaresco ingår i klassificieringen.
- Langhe Rosso DOC: Kan innehålla alla eller en av de ”blå” druvorna som odlas i Langhe – som är ett snävare område än i fallet med Nebbiolo d’Alba DOC. Dock finns det ingen garanti för att vinet innehåller Nebbiolo.
- Langhe Nebbiolo DOC: Vinet innehåller minst 85% Nebbiolo, och druvorna måste komma från området Langhe.
- Barolo DOCG: 100% Nebbiolo odlade på vingårdarna i någon av de tillåtna kommunerna i Langhe: La Morra, Barolo, Castiglione Falletto, Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba, Diano d’Alba, Roddi, Novello, Cherasco, Verduno och Grinzane Cavour. Vingårdarna i dessa kommuner ligger mellan 170-570m över havet. Vinet måste lagras minst 38 månader, varav 18 månader på ekfat. För Barolo Riserva gäller totalt minst 62 månader av lagring, varav 18 månader på ekfat. Minimum 13% alkohol.
- Barbaresco DOCG: 100% Nebbiolo odlade på vingårdarna i någon av de tillåtna kommunerna i Langhe: Barbaresco, Neive, Treiso San Rocco och Seno d’Elvio. Vingårdarna ligger upp till 550m över havet. Vinet måste lagras minst 26 månader, varav 9 månader på ekfat. Barbaresco Riserva måste lagras minst 50 månader, varav 9 månader på ekfat. Minimum 12.5% alkohol
I tillägg har man delat in Barolo och Barbaresco i s.k. ”Cru” eller ”Menzione” som sedan länge varit kända för att ge exceptionella Nebbioloviner. Dessa kullar och vingårdslägen eller geografiska områden, skiljer sig åt i storlek, jordmån, höjdläge, exponering etc. De ger därför en ännu snävare indelning av klassificeringen Barolo/Barbersco DOCG. Vin från ett designerat ”Cru” har benämningen utrskiven på flaskan och ger en tydligare indikation, och exklusivitet, än ett Barolo/Barbersco-vin som härstammar från många olika Crus. Några exempel på Crus som odlas av våra vingårdar är Badarina, Bricco Manzoni, Bricco Luciani, Ascheri, Bricco Cogni, Castagni, Annunziata, Le Turne etc.
PUH!!
Från det här:
Diverse länkar:
https://piemontemio.com/wine/